Thursday, September 29, 2011

HuDuD

Dengan nama ALLAH aku menulis...

Macam-macam cerita melanda negara kita. Dari sekecil-kecil isu smpailah sebesar isu agama dipermainkan ada kat negara kita ni. Tak abis-abis orang masih nak menolak apa yang dah termaktub dalam Quran dan Sunnah.


HUDUD

Tak tau la nak cakap macamana lagi. Semalam Pakatan Rakyat (PR) dan pun bermesyuarat tentang isu ni. Memang diakui takde kata putus dicapai, tapi tak nampak PR akan tumbang hanya dengan mainan isu ni. Isu yang sengaja dibangkitkan oleh pihak Barisan Nasional (BN), kemudian diperbesar-besarkan oleh media massa, teknik lama, akhirnya memakan diri sendiri.

Di saat manusia mencari penyelesaian untuk masalah-masalah negara yang semakin meruncing, pemimpin negara kita masih angkuh dan bongkak dengan undang-undang ciptaan manusia untuk terus berkuasa. Zina, rogol, curi, rompak, samun, dadah, dedah, dan banyak lagi masalah sedang dihadapi negara kita. Undang-undang yang ada jelas menunjukkan kegagalannya untuk menyelesaikan masalah. 54 tahun kita merdeka, selama itu juga kadar jenayah kita semakin hari semakin meningkat.

Hati siapa yang tak resah, hatta di rumah tempat sepatutnya kita berlindung dari segala kejadian buruk pon dah jadi tak selamat. Kalau bukan dari ancaman luar (samun, curi, dll), ada pulak masalah dalaman seperti zina, sumbang mahram dan yang sama hina dengannya. Dunia yang memainkan peranan mempengaruhi minda masyarakat, berjaya membentuk kita semua ke arah jauh dari dunia kemanusiaan, hatta lebih jauh daripada dunia Islam yang diidam-idamkan itu.

Masih ramai yang menentang, tapi tidak beliau ini. Terkesan dengan kata-kata beliau, malah saya akui saya terperanjat dengan respon yang beliau berikan. Baca kenyataan beliau dibawah ini:


Hudud dianggap ‘produk’ mulia


KUALA TERENGGANU – Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong Pas Terengganu, Dr B Chandran menganggap DAP, MCA dan Gerakan yang menentang pelaksanaan hukum hudud sebagai jahil.
Menurutnya, mereka berbuat demikian bukan kerana sengaja, sebaliknya tidak mendapat penjelasan sewajarnya dan ditakut-takutkan dengan kenyataan pihak tertentu yang berkepentingan, sehingga hudud digambarkan sebagai hukum yang zalim.

Beliau berkata, perkara sedemikian pernah berlaku kepada beliau sendiri apabila gambaran-gambaran negatif diceritakan pihak tertentu sehingga pendapatnya serupa dengan orang bukan Islam lain yang menentang hukum itu.
“Mereka bukan mahu menentang kerana sengaja tetapi kerana jahil, apabila mereka tahu, tiada masalah. Itu yang saya nampak dan tidak boleh sesekali marahkan mereka. Orang bukan Islam langsung tidak belajar mengenai hudud.

“Dahulu pun saya begitu, dengar macam-macam seperti hukuman potong tangan dan potong kaki tetapi apabila mula belajar, saya melihat hudud tiada kecacatan,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, di sini.
Mengulas lanjut, penolakan orang bukan Islam terutama parti politik adalah kerana mereka sangsi jika pelaksanaan hudud kelak akan memaksa mereka untuk menutup operasi premis penjualan arak.

Beliau berkata, mereka yang mengaitkan perkara itu akan berasa tidak selesa sedangkan bagi sesetengah pihak terutama orang bukan Islam, arak adalah salah satu keperluan dalam budaya mereka.
“Bagi saya, orang bukan Islam nampak apabila hukum hudud ini dilaksanakan, mereka dipaksa tutup premis arak. Itu adalah hukum jenayah Islam dan mereka tidak faham. Kalau kita katakan DAP, secara keseluruhannya parti itu mewakili orang Cina dan ada yang menjalankan perniagaan arak, sebab itu mereka membantah,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta orang Islam memberi penjelasan sebenarnya mengenai hudud dan tidak sesekali memberi gambaran salah, selain mengetepikan fahaman politik.
Menurutnya, orang Islam terutama tokoh-tokoh Islam adalah ‘jurujual’ terbaik untuk menjelaskan mengenai perkara itu sambil menyifatkan hudud sebagai ‘produk mulia’ yang diturunkan Tuhan.

Bagaimanapun, B Chandran berkata, realiti yang dilihatnya ketika ini, ‘produk’ itu tidak akan mendapat sambutan sekiranya ‘jurujual’ tidak mampu mempromosikannya dengan kaedah terbaik kepada pengguna.
“Hudud adalah daripada Tuhan dan ia adalah produk yang mulia. Anda ada produk yang baik tetapi tidak guna juga jika ada jurujual yang tidak baik. Kalau kita tengok orang putih (Inggeris), sekalipun produk mereka tidak baik tetapi jurujualnya baik, mereka berjaya menarik pelanggan,” katanya.
Jujurnya, saya bangga dengan beliau. Jauh lebih bangga daripada ada pemimpin yang terang-terangan menolak perlaksanaan hukuman hudud.

Persoalan kenapa mereka takut dan risau itu rasanya perlu mereka jelaskan sendiri. Barangkali jika mereka bersetuju, segala hasil tangan mereka selama ini akan terbongkar. ;)

Wallahua’lam.

No comments:

Post a Comment